• ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ocean web site
30 ΜΑΪ 2022 10:30 14:00

ΕΒΕΠ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων συμμετείχε στην Ημερίδα με θέμα «Το Μέλλον της Ναυπηγικής Βιομηχανίας» που διεξήχθη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.), στα πλαίσια των εκδηλώσεων των «Ημερών Θάλασσας 2022».
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης και άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης τόνισε: 
• «η Ελλάδα παραμένει η κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο, καθώς οι Έλληνες πλοιοκτήτες, με 5.514 πλοία, ελέγχουν σήμερα περίπου το 21% του παγκόσμιου και το 59% του ευρωπαϊκού στόλου σε όρους χωρητικότητας (dwt). Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν ο μεγαλύτερος πελάτης στο κόσμο να είναι Έλληνας, να έχει την έδρα του στο λιμάνι του Πειραιά και, εμείς, να μην έχουμε σε πλήρη λειτουργία τα τρία μεγάλα ναυπηγεία της χώρας μας. Δεν είναι δυνατόν η ισχυρότερη ναυτιλία στον κόσμο να μην έχει την δέουσα ναυπηγική υποστήριξη στη χώρα της. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε έρμαιο την ακτοπλοΐα μας. Επιτέλους, σήμερα, μπορούμε να πούμε πως τα αδύνατα, γίνονται δυνατά. Αρκεί να θέλουμε και φαίνεται από τις αποφάσεις και τις ενέργειες, πως πράγματι το θέλουμε και σίγουρα το μπορούμε».

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας Εξήγγειλε:
• Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που στόχο θα έχουν την επίλυση βασικών ζητημάτων που λειτουργούν ανασχετικά στην ανάπτυξη του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα.
• Αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί η κυβέρνηση, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που δημιουργεί η σοβούσα κρίση, το οποίο    στόχο έχει την στήριξη του επιχειρείν, αλλά και τη βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Οικονομίας της χώρας. Τονίζοντας τη σημασία και τον ρόλο της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι απαιτείται μία νέα πολιτική, ώστε ο ναυπηγικός τομέας, με τα τρία μεγάλα ναυπηγεία, ως βασικούς πυρήνες, να συμβάλουν στήριξη της ναυτιλίας, αλλά και να διασφαλίσουν την αμυντική αυτονομία της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι η εξυγίανση του ναυπηγικού τομέα με κανόνες, κάτι το οποίο τόνισε ιδιαίτερα, δεδομένης της σημασίας του τομέα για την ανάπτυξη ενός εγχειρήματος το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα φιλόδοξο, αλλά και σύνθετο. Ιδιαίτερης αναφοράς   έτυχε η υπόθεση και η εξέλιξη αναφορικά με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι εγκαταστάσεις των οποίων είναι οι μεγαλύτερες στη χώρα, για να αναφερθεί, ευθύς αμέσως, στους στόχους της κυβέρνησης, ως προς τη νομοθέτηση ενός νέου πλαισίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη του τομέα.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε
•  Είναι χρέος να δοθεί η δέουσα σημασία στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας δεδομένου ότι, μπορεί να υποστηρίξει την πρώτη στον κόσμο ναυτιλία των Ελλήνων.
• Αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, εστιάζοντας στη διατήρηση της τεχνογνωσίας, στην ανάπτυξη των τριών Ναυπηγείων, στις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά και στο σημαντικό επιχειρηματικό δυναμικό που υπάρχει εγκατεστημένο σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Περάματος. Επίσης  αναφέρθηκε στην πράσινη μετάβαση της Ναυτιλίας, γεγονός που, από μόνο του, συνιστά ένα μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο οι ναυπηγικές μονάδες της χώρας θα κληθούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αρχής γενομένης από την ακτοπλοΐα, ο στόλος της οποίας, λίαν συντόμως, θα χρειαστεί ανανέωση, αλλά και προσαρμογή προς τα πράσινα δεδομένα της πολιτικής, που εκπορεύεται από τον ΙΜΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο σημείο αυτό, ο Γ. Πλακιωτάκης έκανε λόγο και για την ανάπτυξη «εθνικού πλοίου» προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ακτοπλοΐας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαία στήριξη του Λιμενικού Σώματος
Μήνυμα έστειλε ο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε:
• Οτι οι βιομηχανικές δραστηριότητες σταδιακά επιστρέφουν από την Ασία στην Ευρώπη, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο στην παρούσα συγκυρία. «Τώρα ή ποτέ» πρέπει να αναπτύξουμε τον ναυπηγικό τομέα της χώρας για να επισημάνει, και εκείνος με τη σειρά του, τη σημασία και τον ρόλο για τη ναυτιλία, την επιχειρηματικότητα, αλλά και γενικά για την οικονομία.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν:
Ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος Ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards and Technologies, και
Η κ.  Χριστίνα Θεοδωρίκα, Διευθύνουσα Σύμβουλος Mediterranean Shipping Company (MSC) Greece,
οι οποίοι αναφέρθηκαν με την σειρά τους στην σημασία του ναυπηγικού τομέα, αλλά και σε μια σειρά δρώμενων που καθιστούν τον Πειραιά ναυπηγικό κόμβο.
 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Δραστηριότητες

Ask us Today

Intellisoft EasyErp Erp Software - AEOF Provider

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθε περισσότερα