• ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ocean web site
15 ΔΕΚ 2015 16:31 07:27

O ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κ. Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ, ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Β.Ε.Π

Τη Δευτέρα 14/12/15 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π.  τίμησε με την παρουσία του ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, κ. Τ. Αλεξιάδης. Παρών ήταν κι ο Πρόεδρος του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ κ. Νικόλαος Μαυρίκος  ως  Β’ Αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π..

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι, σχεδιάζει να φέρει άμεσα στη Βουλή τις διατάξεις Νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος, το περιουσιολόγιο, την αλλαγή της βάσης υπολογισμού του νέου φόρου ακινήτων, μία περισσότερο προοδευτική κλίμακα του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος για την είσπραξη των ενοικίων και τη δημιουργία Συμβουλίου φορολογικής πολιτικής.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων τέθηκαν 6 θέματα από τον Πρόεδρο του ΠΣΕΠΕ κ. Νικόλαο Μαυρίκο :
1) Πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 10 του Νόμου 438/76, που αφορά στην απαλλαγή δασμού – Ε.Φ.Κ. στα πολεμικά πλοία, όταν αποπλέουν στο εξωτερικό.
-> Η υπηρεσιακή ηγεσία έχει υιοθετήσει τις απόψεις του ΠΣΕΠΕ κι έχει υποβάλει σχετικό φάκελο τροποποίησης των εν λόγω διατάξεων στην πολιτική ηγεσία.
2) Πρόταση για τροποποίηση του αρ. 27 του Ν. 2859/2000 που αφορά την απαλλαγή ΦΠΑ στα πολεμικά πλοία, όταν αποπλέουν στο εξωτερικό.
->  Η υπηρεσιακή ηγεσία έχει υιοθετήσει τις απόψεις του ΠΣΕΠΕ κι έχει υποβάλει σχετικό φάκελο τροποποίησης των εν λόγω διατάξεων στην πολιτική ηγεσία.
3) Τροποποίηση του άρθρου 3 του Νόμου 3583/07, με διεύρυνση της ονομασίας «τροφοεφόδια», ώστε να απαλλάσσονται από δασμό και άλλα προϊόντα, όταν παραδίδονται σε πλοία γραμμών εξωτερικού.
-> Η υπηρεσιακή ηγεσία έχει υιοθετήσει τις απόψεις του ΠΣΕΠΕ κι έχει υποβάλει σχετικό φάκελο τροποποίησης των εν λόγω διατάξεων στην πολιτική ηγεσία.
4)  Δυνατότητα κατάθεσης παραστατικού εφοδιασμού και εξαγωγής από τον κάτοχο των προϊόντων και όχι μόνο από εκείνον που έχει την κυριότητά τους, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το άρθρο 788 του Καν. 2454/93 για την εξαγωγή.
5) Σύμφωνα με το άρθρο 5 της Φ.883/1999 Α.Υ.Ο. όπως ισχύει , ενώ προβλέπεται η κάλυψη των φορολογικών επιβαρύνσεων, κατά τη διακίνηση προϊόντων Ε.Φ.Κ., σε ποσοστό 75% από 100%, που ίσχυε στο παρελθόν, πάρα ταύτα δεν εφαρμόζεται αυτό εξαιτίας μη συμβατότητας του Ο.Π.Σ.Τ.
6) Σχετικά με την απαλλαγή ή μη του ΦΠΑ για την επισκευή – καύσιμα για τα πλοία γραμμών εσωτερικού που δε χαρακτηρίζονται ως πλοία ανοιχτής θαλάσσης, ο κ. Μαυρίκος ανέπτυξε το ισχύον νομικό πλαίσιο (εθνικό και κοινοτικό-άρθρο 27 του Ν. 2859/2000,  άρθρο 148 της οδηγίας 112/2006, κεφάλαιο 89 του δασμολογίου με τις επεξηγηματικές σημειώσεις), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω το θέμα που πρόσφατα έχει ανακύψει κι έχει θορυβήσει  όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις του κλάδου, αυτό οφείλεται σε παραπληροφόρηση του τύπου. Σε κάθε περίπτωση κι αν ακόμα εφαρμοστεί η επιβολή ΦΠΑ , παρέχεται το δικαίωμα επιστροφής του ΦΠΑ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. . Παρ’ όλα αυτά, αν συμβεί η εν λόγω επιβολή,  τότε θα δημιουργηθεί στις εταιρείες σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες .

Ολοκληρώνοντας, ο Αναπλ. Υπουργός απάντησε  τεκμηριωμένα σε κάθε ερώτημα-προβληματισμό των  επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με τη δέσμευση να συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί τους.
 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Δραστηριότητες

Ask us Today

Intellisoft EasyErp Erp Software - AEOF Provider

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθε περισσότερα