ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με την Γενική Δ/ντρια Τελωνείων & ΕΦΚ προκειμένου να γίνει συζήτηση και να αναζητηθεί λύση για ορισμένα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των εφοδιαστών πλοίων. Τον Σύλλογο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και ο τελωνειακός σύμβουλος κ. Γ. Βήτος.
Από την πλευρά της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων & ΕΦΚ παρέστησαν:
Η Γενική Δ/ντρια κα Ειρήνη Γιαλούρη και οι Διευθυντές και αρμόδιοι υπάλληλοι των Δ/νσεων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και Δασμολογικών Θεμάτων και Τελωνειακών Οικονομικών Καθεστώτων.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
I. Θέματα που αφορούν τη νομοθεσία για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, παρουσία της Δ/ντριας κας Έφης Κανελοπούλου και της υπαλλήλου Αικατερίνης Μυρισίδου.
• Η μη εφαρμογή της προβλεπόμενης από το άρθρο 5 της αριθ. Φ. 883/99 ΑΥΟ μειωμένης στο 75% συνολικής εγγύησης που εφαρμόζεται για τις διακινήσεις των υποκειμένων σε ΕΦΚ εμπορευμάτων, λόγω μη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Ο Πρόεδος εξήγησε και έδωσε στην αρμόδια σημείωμα με υπολογισμό της εγγύησης και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει το τελωνείο να ελέγχει την πράξη η οποία ενδέχεται να υπολείπεται του 75% των φόρων.
Η αρμόδια Διευθύντρια υποσχέθηκε να μελετήσει το θέμα και να δόσει οδηγίες στα αρμόδια τελωνεία.
• Η μη κοινοποίηση της αριθ. ΔΕΦΚΦ 5026218/2014 Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών με την οποία επιτρέπεται η απλουστευμένη διαδικασία στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο.
Η αρμόδια υπάλληλος δήλωσε ότι έχει ήδη ετοιμασθεί η σχετική εγκυκλιος και τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιηθεί η ως άνω ΑΥΟ.
Στη συνέχεια διεξήχθη μία αρκετά διεξοδική συζήτηση σχετικά με την αυστηρή νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα στον τομέα των εγγυήσεων για τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και κυρίως τα αλκοολούχα ποτά και τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα (τσιγάρα).
Από τη συζήτηση αυτήν αποκαλύφθηκαν οι αντιλήψεις των υπαλλήλων της τελωνειακής διοίκησης για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ένα θέμα το οποίο η κοινοτική νομοθεσία αφήνει στην πλήρη ευχέρεια των κρατών μελών.
Τελικά η Διευθύντρια της Δ/νσης ΕΦΚ υποσχέθηκε ότι θα λάβει υπόψη τις απόψεις μας στην μελλοντική αναμόρφωση της σχετικής Απόφασης και δήλωσε ότι το σχετικό σχέδιο θα τεθεί υπόψη του ΠΣΕΠΕ πριν από την υπογραφή από τον αρμόδιο Υπουργό.
II. Θέματα που αφορού τη νομοθεσία των εφοδιασμών παρουσία της Δ/ντριας κας Παρ. Αδικημενάκη και των αρμοδίων υπαλλήλων της Δ/νσης ΔΘΤΟΚ.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
• Η αναμόρφωση της αριθ. Τ. 1940/03 ΑΥΟ
Ο πρόεδρος έθεσε το θέμα της αναμόρφωσης της εν λόγω απόφασης και ότι με την αναμόρφωση αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή απλουστευμένη διαδικασία που προβλέπεται από την ισχύουσα ΑΥΟ Τ. 1940/03, όσο και η προβλεπόμενη από τον Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα απλουστευμένη διαδικασία του εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον ενδιαφερόμενο τόπο.
Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σ' όσους εφοδιαστές δεν έχουν άδεια απλουστευμένης διαδικασίας να καταθέτουν πλήρη διασάφηση εξαγωγής απευθείας στο τελωνείο που είναι αρμόδιο για την επιτήρηση του εφοδιαζόμενου πλοίου και όχι στο Α΄τελωνείο. Με τον τρόπο αυτόν θα αποφεύγονται διπλές διαδικασίες εξαγωγής (εφοδιασμού) στο Α΄τελωνείο και στο τελωνείο όπου βρίσκεται το εφοδιαζόμενο πλοίο. Με το ηλεκτρονικό σύστημα παρέχεται η δυνατότητα κατάθεσης της διασάφησης εξαγωγής τη στιγμή που τα εμπορεύματα θα βρίσκονται ήδη στο χώρο του τελωνείου.
Έγινε εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με το ποια θα είναι η αρμόδια αρχή που θα εκδίδει την άδεια. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι πρότειναν να ορισθεί η Τελωνειακή Περιφέρεια που θα εκδίδει την άδεια απλουστευμένης διαδικασίας.
Συμφωνήσαμε με την άποψη αυτήν, αλλά τονίσαμε ότι η άδεια για εκτελωνισμό στον οριζόμενο τόπο θα χορηγείται με βάση τα κριτήρια του ΑΕΟ, ενώ η άδεια για απλουστευση διαδικασίας με χρήση του Δελτίου Παράδοσης Εφοδίων θα γίνεται με λιγότερο αυστηρά κριτήρια.
III. Εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών πλοίων γραμμών εξωτερικού από την απαλλαγή των τροφοεφοδίων.
Τονίσαμε ότι υπάρχουν 3 κατηγορίες πλοίων στα οποία η παράδοση τροφοεφοδίων δεν απαλλάσσεται από τους φόρους με αποτέλεσμα να χάνονται πωλήσεις και ο εφοδιασμός αυτών να γίνεται από λιμάνια άλλων χωρών.
Πρόκειται για τις εξής κατηγορίες
• Αλιευτικά πλοία που αλιεύουν στα διεθνή ύδατα.
• Επαγγελματικά τουριστικά που αναχωρούν για το εξωτερικό.
• Ξένα πολεμικά πλοία που δεν ανήκουν σε χώρες του ΝΑΤΟ.
Οι αρμόδιοι υπάλληλοι είπαν ότι για την απαλλαγή αυτών των περιπτώσεων πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 10 του Ν. 438/76.
Για τα πολεμικά πλοία αναμένεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε από την αρμόδια Δ/νση προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο 27 του Ν. 2859/00
Γενικά όλοι οι υπάλληλοι εκφράσθηκαν θετικά για την προώθηση αυτών των ρυθμίσεων και ότι θα υποστηρίξουν τα θέματα αυτά στους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες.
Η Γενική Δ/ντρια κα Ειρ. Γιαλούρη εκφράσθηκε με τα καλύτερα λόγια για την εποικοδομητική συζήτηση και υποσχέθηκε ότι θα είναι στη διάθεσή μας για την προώθηση όλων των σχετικών με τον εφοδιασμό πλοίων θεμάτων.